Yaren Leylek Dönmedi, Adem Yılmaz’ın Bekleyişi Sürüyor! 14 Yıllık Dostlukta Bu Yıl Kavuşma Yok Mu? | Tivi 6Tivi 6

18 March 2025 - 17:23

Yaren Leylek Dönmedi, Adem Yılmaz’ın Bekleyişi Sürüyor! 14 Yıllık Dostlukta Bu Yıl Kavuşma Yok Mu?

Yaren Leylek Dönmedi, Adem Yılmaz’ın Bekleyişi Sürüyor! 14 Yıllık Dostlukta Bu Yıl Kavuşma Yok Mu?
Son Güncelleme :

13 Mart 2025 - 14:07

10 views

Bursa’nın Karacabey ilçesinde balıkçı Adem Yılmaz (69) ile hikayeleri filmlere konu olan Yaren leylek, bu yıl henüz gelmeyince tedirginliğe neden oldu. Adem Yılmaz ve Yaren leyleği dünyaya tanıtan Alper Tüydeş, “Her leylek sürüsü içinde ‘Yaren de var mıdır acaba’ diye ümitle bekliyoruz” dedi.

Balıkçı Adem Yılmaz ile Yaren Leylek’in sıra dışı dostluğu, 2011 yılında başladı. O dönemde Yılmaz, balık tuttuğu sırada teknesine konan leyleği besledi. Ertesi gün aynı leyleğin yeniden gelmesiyle bu tesadüf, günlerce süren bir rutine dönüştü.

Yıllar içinde derin bir bağ kuran ikili, her göç mevsiminde Eskikaraağaç’ta buluşmaya devam etti. Yaren Leylek, Yılmaz’ın kayığını uğrak noktası haline getirerek burada beslenmeyi sürdürdü ve bu hikaye bir dostluğa dönüştü.

İlkbaharın habercisi leyleklerin Afrika’dan Anadolu, Balkanlar ve Avrupa ülkelerindeki yuvalarına göç yolculuğu başladı. Mart ayı başından itibaren göç yolculuğunda binlerce leylek Hatay Belen geçidinden Anadolu’ya giriş yapıp İstanbul’a göç ederken, en çok merak edilenlerin başında Yaren leylek geliyor. Önceki yıllarda en erken 26 Şubat, en geç 15 Mart’ta Bursa Karacabey’deki yuvasına gelen ve her yıl balıkçı Adem Yılmaz’ın teknesindeki fotoğraf ve görüntüleriyle tüm Türkiye’nin tanıdığı Yaren leyleğin bu yıl geç kalması, yaşı itibarıyla da tedirginliğe yol açtı.

14 yıldır Yaren Leyleğin gelişini ve ‘Adem Amca’ ile hikayesini tüm dünyaya duyuran doğa gözlemcisi Alper Tüydeş, her gelen leylek sürüsü içerisinde Yaren leyleği beklediklerini söyledi. Adem Yılmaz ve milyonlarca sevenin Yaren leyleğin yolunu gözlediğini belirten Alper Tüydeş, “Bu hikayeyi 14 yıldır takip ediyoruz. Yaren 14 yıldır o yuvayı kullanıyor. 4 yıl da erişkinliğe ulaşma süresi olduğundan en az Yaren’in 18-19 yaşlarında olduğunu tahmin ediyoruz. Ama daha fazla olma ihtimali de var. Uzmanlar günümüz şartlarında leyleklerin ortalama ömrünün 15 yıl olduğunu söylüyor. Yani bu durumda aslında her sonbahar Yaren’e veda ederken ‘Acaba seneye yeniden gelecek mi’ kaygısı daha da artıyor. Günümüzde leylekler ve diğer göçmen kuşlar için doğal etkenler olduğu gibi insan etkenleri de çok fazla, hal böyle olunca her yıl bu tedirginliği Adem Amca ve ben gibi on binlerce Yarensever yaşıyoruz. Bizim hala ümidimiz var” dedi.

Martın 15’ine kadar beklediklerini ifade eden Alper Tüydeş, “Ondan sonra daha gergin şekilde ümit etmeye devam edeceğiz. Kendimizi bütün sonlara alıştırdık ve olasılıklara hazırız. Yaren leylek doğadaki misyonunun yanı sıra, insanlara kuşları, leylekleri sevdirdi, göç yolculuğunun ne kadar meşakkatli olduğunu gösterdi. Doğanın ne kadar zor durumda olduğunun da vesilesi oldu. Yani biz bu hikayeyi sadece romantikleştirmedik. Aslında bu hikayeyle romantikleştirmenin ötesinde insanlara doğayı anlatmanın aracısı olarak da kullandık. Yaren leylek bu konuda üstüne düşeni fazlasıyla yaptı ve çevresinde milyonları bulan bir etkileşim oluşturdu. Bugün Türkiye’nin dört bir tarafında ‘İnşallah Yaren bunların içindedir’ diye paylaşımlar görüyor ve çok mutlu oluyoruz. Her leylek sürüsü içinde ‘Yaren de var mıdır acaba’ diye ümitle bekliyoruz” diye konuştu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.