ABD merkezli Axios'un haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, ABD ile İran arasındaki müzakerelerde ilerleme sağlanamamasının ardından Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'a gelen İran heyetinin ülkeyi terk etmesini istedi.
Haberde, Rubio'nun bu talebinin, İran heyetinin zaten kısa süre içerisinde New York'tan ayrılmasının beklendiği bir dönemde gelmesine rağmen "son derece alışılmadık bir diplomatik tepki" olduğu belirtildi.
MÜZAKERELERDE İLERLEME SAĞLANAMADI
ABD ile İran arasındaki görüşmelerde Katarlı arabulucuların taraflar arasında ilerleme sağlamaya çalıştığı aktarıldı. Ancak hem ABD'nin hem de İran'ın geri adım atmaya yanaşmaması nedeniyle görüşmelerde sınırlı ilerleme kaydedilebildiği ifade edildi.
Axios'un haberinde, müzakerelerin sonuçsuz kalmasının iki ülke arasındaki güven sorununu daha da ortaya çıkardığı değerlendirmesine yer verildi.
ARAKÇİ DE HEYETTE YER ALDI
Rubio'nun New York'tan ayrılmasını istediği İran heyetinde, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin de bulunduğu aktarıldı.
Haberde, İranlı heyetin zaten kısa süre içerisinde New York'tan ayrılmasının beklendiği ancak Rubio'nun talebinin, müzakerelerin tıkandığı bir süreçte ABD'nin diplomatik yaklaşımını ortaya koyması açısından dikkat çekici olduğuna değinildi.