DOLAR

38,2552$% 0.34

EURO

43,8333% 0.15

STERLİN

51,0885£% 0.12

GRAM ALTIN

4.075,24%0,33

ÇEYREK ALTIN

6.682,00%0,64

ONS

3.326,81%0,01

BİST100

9.317,24%-0,84

BİTCOİN

3213445฿%-0.52142

TETHER

38.01$%-0.0168

Ankara HAFİF YAĞMUR 20°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • Tivi 6
  • Ekonomi
  • Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık dalını tehlikeye düşürüyor”

Çiftçi: “Sahte ballar arıcılık dalını tehlikeye düşürüyor”

ad826x90

ad826x90

Dünyada bal üretiminde değerli bir sırada yer alan Türkiye’de en çok bal üretimi Ordu’da yapılıyor. Yaklaşık 3 bin 500 kayıtlı arıcının bulunduğu Ordu’da yaklaşık 100 bin kişi geçimini bu daldan sağlıyor. 550 bin koloninin olduğu kentte dal, merdiven altında üretilen uydurma ballar ile tehlikeye uğruyor.

Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Lideri Akın Çiftçi, 2022 yılı dönem başında yaşanan bahar beslemeleri ile ilgili sıkıntılar ve kimi ekonomik nedenlerden ötürü arıcıların bir kısmının yaylalara çıkmadığını söyledi. Yaylalara çıkan arıcılar için dönemin hoş geçtiğini kaydeden Çiftçi, kestane balında ise rekoltenin bu dönem önemli oranda düştüğünü söyledi. 2021 yılında bal üretiminin yüzde 55 oranında olduğunu kaydeden Çiftçi, bu dönem ise sayıların yüzde 80 düzeyine ulaştığını atardı.

“Sahte bal üretimi arıcılık kesimini tehlikeye sokuyor”

ad826x90

Bir kilogram gerçek bal üretim maliyetinin 48 lira düzeyinde olmasına karşın market raflarında 40 liraya bal satıldığını ve bu durumun arıcılık kesimini tehlikeye düşürdüğünü söz eden Çiftçi, “Sahte bal konusunda bakanlığın çalışmalar yürütüyor fakat piyasada buna karşın uydurma bal çok fazla. Bizim bal maliyetimiz 48 lira civarında lakin market raflarında 40 liraya bal satılıyor. Bu merdiven altı üretimlerin biraz önünde geçilmiş olsa, kontroller arttırılsa arıcılarımızın yararları daha da âlâ olacak. Bu balı tüketenler de gerçek bal yemiş olacaklar. Merdiven altı üretimler esas düşüncelerimizden, tüketiciler açısından daha da büyük düşünce. Bugün bakıldığında farklı alanlarda devlet kurumlarına dahi verilen balların bile merdiven altı üretimler olması bizleri üzüyor” diye konuştu.

“Yurt dışına da uydurma bal giderse ihracatların önü kapanır, Türk balının ismi kötülenir”

“Ordu olarak bizim yurtdışı ilişkilerimiz vardı lakin bizim verdiğimizin yüzde 40 altında teklifler yapılıyor” diyen Çiftçi, “2022 yılında kimi sebeplerden ötürü ihracatımız tıkanmıştı lakin yurt dışına da bu merdiven altı üretim ballardan giderse ihracatımızın önü kapanır, iç piyasada da daha büyük düşünceler yaşarız ve arıcılık bitme noktasına gelir. Bu Türk balının isminin kötülenmesine de neden olur” sözlerine yer verdi.

ad826x90

 

KAYNAK: İHA

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Global besin fiyatları yüzde 15 düştü

HIZLI YORUM YAP