38,4321$% 0.04
43,7671€% 0
51,4979£% 0.48
4.106,97%0,18
6.749,00%-1,29
3.333,44%0,44
9.306,96%-1,33
฿%
$%
İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), “Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı açıklama yaptı. Açıklamada, “İETT otobüslerinin tamiri için anlaştığı şahsın sahte fatura keserek belediyeyi milyonlarca lira dolandırdı”, “İSKİ, yetkisi dışında Arnavutköy’de dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen konutlar hakkında yıkım kararı aldı”, “Proje su kaynaklarına zarar vermeyecek şekliyle plan, yönetmelik ve imar planı çerçevesinde ilerliyor”, “İSPARK AŞ batıyor” iddialarıyla ilgili açıklama yaptı.
İBB; Silivri’deki Marmara Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu hakkındaki bazı iddalara ilişkin “Yalanlar ve Gerçekler” başlıklı açıklama yaptı. Açıklama şöyle:
Yalan: İETT otobüslerinin tamiri için anlaştığı şahsın sahte fatura keserek belediyeyi milyonlarca lira dolandırdığı yalanı…
Gerçek: İddia tamamen gerçek dışıdır. Ülkemizin en büyük, dünyanın ise en büyük ikinci toplu taşıma kurumu olan İETT; 154 yıllık bir kamu kurumudur ve bireyler ile değil, ilgili mevzuatlar gereği, gerekli şartları taşıyan istekli Şirket ve Kurumlar ile kamu ihale mevzuatı uyarınca sözleşme imzalayarak iş birliği yapmaktadır. Adı geçen söz konusu şahsın ya da firmanın İETT ile hiçbir iş bağlantısı bulunmamaktadır ve hiçbir alanda yüklenici firmalarından biri de değildir, herhangi bir sözleşme de imzalanmamıştır. İETT, 2024 yılında yaptığı tüm işlemlerin yüzde 95’ini açık ihale ile gerçekleştirmiş, Türkiye’deki kamu kurumları ortalaması ise yüzde 55 seviyesindedir.
Yalan: İSKİ, yetkisi dışında Arnavutköy’de dar gelirli vatandaşlar için inşa edilen konutlar hakkında yıkım kararı aldı.
Gerçek: Sazlıdere Barajı, İstanbul’a içme suyu temin edilen önemli bir su kaynağıdır. Sazlıdere baraj havzası, İSKİ İçme Suyu Havzaları Koruma Yönetmeliği’ne göre koruma altına alınmış bir su kaynağı olarak yer almaktadır. Baraj havzası, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda korunmaktadır. Proje alanı Sazlıdere baraj havzasının maksimum, mutlak, kısa ve uzun mesafeli koruma alanında kalmaktadır. Yönetmelik hükümleri gereği bu alanlarda kalan yerlerde konut, prefabrik yapı, ahşap, baraka gibi taşınabilir yapı dahil hiçbir yapılaşmaya izin verilmemektedir. İstanbul il sınırları içerisinde mevcut çevre düzeni planları, İSKİ görüşlü imar planları ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca onaylanan imar planlarının esas alınması gerekmektedir.
Söz konusu proje ve dayanağı imar planları için İSKİ’den alınmış olumlu bir görüş yoktur. Ayrıca imar mevzuatı doğrultusunda verilmiş ruhsatları da bulunmamaktadır. Göl mutlak ve kısa mesafeli koruma alanında yapılaşma yasağı bulunan alanda konuşlandırılan şantiye türü prefabrik yapılar tespit edilmiş ve İSKİ yıkım programına alınmıştır. İSKİ tarafından Sazlıdere Barajı’nda yapı yasağı bulunan alanlarda bugüne kadar 409 adet yapının yıkımı gerçekleştirilmiştir.
Yalan: Proje, su kaynaklarına zarar vermeyecek şekliyle plan, yönetmelik ve imar planı çerçevesinde ilerliyor.
Gerçek: Sazlıdere Barajı’ndan İstanbul’a yılda yaklaşık 55 milyon metreküp içme suyu sağlanmaktadır. Cumhurbaşkanlığı kararıyla Sazlıdere Barajı’nın içme suyu kullanım oranı (maksat) yüzde 100’den yüzde 0’a indirilmiştir. Barajdan hiç su temin edilemediği, kullanım oranının yüzde 0 olduğu durumda özellikle suya olan talebin zirve yaptığı kurak dönemlerde mevcut kaynaklar üzerinde ciddi bir baskı oluşacaktır. Barajın devre dışı kalması durumunda, İstanbul’un Avrupa Yakası’nda yer alan Başakşehir, Arnavutköy, Esenyurt ve Avcılar ilçelerinin belirli kesimlerinde ciddi su sıkıntıları yaşanması kaçınılmazdır. Sazlıdere Barajı’ndan su alınamaması hainde kış aylarında 270 bin kişinin, yaz aylarında ise yaklaşık 790 bin kişinin susuzluktan doğrudan etkilenmesi öngörülmektedir.
Ayrıca, 2009 yılında Danıştay Sulh Protokolü ile İSKİ’ye devrolan Sazlıdere Barajı için Hazine ve Maliye Bakanlığı’na senede bir kez 1milyon 536 bin 524 dolar ödeme yapılmaktadır. 2010 yılından başlamak üzere 15 yılda yaklaşık 23 milyon dolar ödeme yapılmıştır. Ödemeler 2039 yılına kadar sürecek olup toplam 30 yıl vadelidir. Bu bağlamda mülkiyeti, finansmanı yapan İSKİ’ye ait olan bir su kaynağının kullanım dışı kalması büyük bir yanlışlıktır.
Yalan: “İSPARK AŞ batıyor” yalanı
Gerçek: İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehircilik Grubu iştiraki İSPARK AŞ 2020-2021 yıllarında yaşanan Covid-19 salgını döneminde; Resmi Gazetede yayınlanan 31078 sayılı tebliğ gereği mücbir sebebe giren sektörler içerisinde faaliyet göstermektedir. Yaşanan sokağa çıkma yasakları ve alınan gerekli tedbirler İSPARK AŞ’nin tüm faaliyet alanlarındaki gelirlerine olumsuz yansımış olmasına rağmen şirket 2021-2024 yılları arasında mali tablolarında kar açıklamıştır. 2025 Yılı ilk çeyrek döneminde de kar açıklayacaktır. İlgili mali tablolar İSPARK AŞ’ye ait resmi web sitesinde yayınlanmaktadır.
İmamoğlu’ndan savcı ve hakimlere ‘adil karar’ çağrısı
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.