39,5851$% -0.32
45,6681€% -0.99
53,6762£% -0.71
4.322,05%1,03
7.024,00%2,53
3.427,88%1,36
9.311,88%-2,19
฿%
$%
Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, hacı adaylarına sağlıklı bir ibadet için hazırlıklı olmalarını, ilaçlarını eksiksiz yanlarında bulundurmalarını ve ibadetle birlikte mutlaka dinlenmeye de vakit ayırmalarını tavsiye etti.
Diyanet Mekke Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Rıdvan Yalçın, hac ibadetine hazırlanan adaylara önemli sağlık tavsiyelerinde bulundu. Yalçın, hacı adaylarının hem ibadetlerini hakkıyla yerine getirebilmeleri hem de sağlık sorunları yaşamamaları için mutlaka hazırlıklı gitmeleri gerektiğini vurguladı.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın dijital platformunda açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Yalçın, hac öncesinde düzenli yürüyüş yapılmasının ve sağlık kontrollerinin ihmal edilmemesinin altını çizdi. Hacı adaylarının, düzenli kullandıkları ilaçları yanlarında götürmeleri gerektiğini belirten Yalçın, kronik hastalıkları bulunan kişilerin doktorlarına danışarak tedavilerini gözden geçirmelerini önerdi. Özellikle kemoterapi gibi ağır tedavi süreçlerinin Mekke ve Medine’de uygulanamadığına dikkat çekti.
Aşı ve İlaç Uyarıları
Zorunlu aşıların kesinlikle yaptırılması gerektiğini belirten Prof. Dr. Yalçın, 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlığı olan kişilere ayrıca grip ve zatürre aşılarını da olmalarını tavsiye etti. Sıcaktan etkilenebilecek insülin gibi ilaçların ise soğuk zincirle taşınmasının hayati önem taşıdığını hatırlattı. İlaç eksikliği durumunda Diyanet hastanesinden destek alınabileceğini belirten Yalçın, yine de herkesin kendi ilaç stoğunu eksiksiz şekilde hazırlamasının en doğru adım olacağını ifade etti.
Yanınızda Olması Gerekenler
Hacı adaylarının yanlarında parasetamol içerikli bir ağrı kesici, pişik kremi ve antibiyotikli merhem bulundurmalarının faydalı olacağını aktaran Yalçın, kalabalık ortamlarda maske takılması, hijyen kurallarına dikkat edilmesi ve yeterli su tüketilmesi gerektiğinin altını çizdi.
“İbadet ve Sağlık Dengesini Korumak Şart”
Prof. Dr. Yalçın, hac süresince ibadet coşkusuyla bedenin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti. “Farz ibadetlerinizi mutlaka yerine getirin ancak sürekli ibadet telaşı içinde bedeninizi zorlamayın. Hiç egzersiz yapmamış bireylerin, yoğun tempoda eklem ve kas sorunları yaşaması kaçınılmaz oluyor. Bu da farz ibadetleri aksatmanıza sebep olabilir,” uyarısında bulundu.
Cilt kuruluğu, aşırı terleme azalması ve bilinç değişikliği gibi durumlarda hızlıca serin bir ortama geçilmesi ve bol su içilmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen Yalçın, hac yolculuğunun aynı zamanda kötü alışkanlıklardan kurtulmak için bir fırsat olduğunu belirterek, özellikle sigara gibi zararlı alışkanlıkların bırakılmasını tavsiye etti.
Türk çiftten, Hırvatistan’daki “Biser Mora Uluslararası Yemek Yarışması”ndan 4 madalya