39,5851$% -0.32
45,6681€% -0.99
53,6762£% -0.71
4.322,05%1,03
7.024,00%2,53
3.427,88%1,36
9.311,88%-2,19
฿%
$%
Millî Savunma Bakanlığı, Türk Silahlı Kuvvetleri, Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde görev yapan sivil devlet memurları, yıllardır süregelen özlük hakları, görev tanımı ve sosyal imkân eşitsizliklerine karşı seslerini duyurmaya devam ediyor. DMS Genel Merkez Yönetim Kurulu tarafından kamuoyuyla paylaşılan talepler listesinde, sivil memurların haklı beklentilerine dikkat çekiliyor.
Öncelikli olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na “Savunma ve Güvenlik Hizmet Sınıfı” başlığı altında yeni bir hizmet sınıfı ihdas edilmesi isteniyor. Böylece kritik güvenlik kurumlarında görev yapan sivil personelin, yaptığı işin niteliğine uygun bir statüye kavuşması hedefleniyor.
Sivil memurlar ayrıca, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılacak düzenleme ile 4.000 gösterge puanı karşılığı ilave ödeme ve yılda iki defa ikramiye talep ediyor. Emniyet, Jandarma ve Sahil Güvenlik’te görevli sivil personelin ise üniformalı personele verilen Asayiş Tazminatı’ndan yararlandırılması isteniyor.
Bir başka dikkat çekici talep ise, tayın bedeli katsayısının 2400’den 6000’e çıkarılması. Bununla birlikte, özellikle riskli görevlerde bulunan sivil personelin, fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) kapsamına alınarak yılda 45 gün ek hizmet süresi kazanması gerektiği vurgulanıyor.
Sivil memurlar, görevde karşılaştıkları zorluklar ve kurumsal eşitsizliklerin de altını çiziyor. Orduevleri ve sosyal tesislerin kullanımında yaşanan ayrımcılığın sona erdirilmesi, sosyal tesislerden ve lojmanlardan kısıtlama olmaksızın faydalanmaları, “tehlikeli işlerde” çalışan personele ilave ödemeler verilmesi gibi sosyal haklar da talepler arasında.
Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğü ve bağlı birimlerde görev yapan sivil personelin disiplin işlemlerinin ayrı bir yönetmelik çerçevesinde düzenlenmesi, ücretsiz toplu taşıma hakkı, görev tanımı ve yükselme kriterlerinin netleştirilmesi, kariyer uzmanı ve uzman yardımcılığı kadrolarının oluşturulması gibi uzun süredir dile getirilen başlıklar da yeniden gündeme taşındı.
Emeklilik sonrasında da geçerli olacak şekilde silah taşıma ruhsatı verilmesi, görev ve niteliklerine uygun giyim yardımı yönetmeliği çıkarılması ve sivil personelin yurt dışı görevlerde aktif şekilde görevlendirilmesi de sivil memurların hak mücadelesindeki talepler arasında yer alıyor.
Sivil devlet memurlarının çağrısı açık: “Aynı çatı altında, aynı yükü taşıyor; ancak aynı haklardan yararlanamıyoruz. Güvenlik kurumlarındaki sivil personelin itibarı, emeği ve hakkı teslim edilmelidir.”
Fidan, Güler, Kalın ve Gürak arasında kritik zirve!
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.