39,5404$% 0.16
45,5392€% 0.23
53,2435£% 0.35
4.296,46%-0,09
7.050,00%-0,36
3.380,85%-0,21
9.310,64%-0,31
฿%
$%
İran’ın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Emir Said İravani, İsrail’in İran topraklarına yönelik saldırılarını uluslararası hukuk ihlali ve açık bir savaş suçu olarak nitelendirerek, BM Güvenlik Konseyi’ni acilen harekete geçmeye çağırdı.
New York’ta düzenlediği basın toplantısında konuşan İravani, sivillere, altyapıya ve barışçıl amaçlarla faaliyet gösteren bir nükleer tesise yönelik saldırıların, hem uluslararası hukuka hem de BM Şartı’na aykırı olduğunu söyledi. İran’ın, BM Şartı’nın 51. maddesi gereği meşru müdafaa hakkını kullandığını vurguladı.
İravani, İsrail’in UAEA gözetiminde faaliyet gösteren bir nükleer tesisi kasten hedef aldığını belirterek, “İran bu saldırının etkilerini hızlıca kontrol altına almasaydı, radyoaktif sızıntı riski büyük bir felakete yol açabilirdi” ifadelerini kullandı.
İranlı diplomat, İsrail’in İran’daki büyük şehirlerde konutları, hastaneleri, su ve yakıt depolarını, petrokimya tesislerini doğrudan hedef aldığını ve bu saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 224 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.
İsrail’in, İran resmi haber ajansının canlı yayın yaptığı sırada ofisini hedef aldığını söyleyen İravani, bu eylemin basın özgürlüğüne doğrudan saldırı ve savaş suçu olduğunu ifade etti.
İravani, İsrail’in bu saldırıları ABD’nin silah, istihbarat ve siyasi desteği olmadan gerçekleştiremeyeceğini belirtti. ABD’yi açıkça suçlayan İranlı yetkili, saldırının, İran ile ABD arasında Muskat’ta yapılması planlanan dolaylı nükleer müzakerelerin hemen öncesinde gerçekleştiğine dikkat çekerek, “İsrail tüm gücüyle diplomasiyi sabote etmeye çalışıyor. Bu saldırılar, müzakereleri baltalamayı amaçlayan bir dikkat saptırmadır” dedi.
İran’ın yanıtının hedefli, orantılı ve savunma amaçlı olduğunu vurgulayan İravani, ülkesinin sivilleri asla hedef almadığını, sadece askeri ve ekonomik noktaları hedeflediğini söyledi. İran’ın savaş istemediğini, ancak halkını ve toprak bütünlüğünü savunmaktan da geri durmayacağını ifade etti.
İran’ın talebiyle toplanan BM Güvenlik Konseyi’nin herhangi bir adım atmamasını sert sözlerle eleştiren İravani, “Konsey’in sessizliği, Birleşmiş Milletler’in güvenilirliğini zedeliyor” dedi. Genel Sekreter’e ve Konsey üyelerine yeni bir mektup göndererek acil önlem çağrısı yaptıklarını da açıkladı.
İran’ın tüm adımlarını uluslararası hukuk çerçevesinde atmaya devam edeceğini yineleyen İravani, “Saldırganı durdurmak ve halkımızı korumak adına meşru müdafaa hakkımızı sürdüreceğiz” dedi. Ayrıca İsrail’in bölgede nükleer silaha sahip tek ülke olduğuna ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na (NPT) taraf olmadığını hatırlattı.
Netanyahu düğmeye bastı… Rejimin düşmesi mümkün mü?