DOLAR

39,7835$% 0.06

EURO

46,7251% 0.65

STERLİN

54,7918£% 0.85

GRAM ALTIN

4.279,02%0,45

ÇEYREK ALTIN

6.979,00%0,23

ONS

3.346,10%0,42

BİST100

9.427,33%0,09

BİTCOİN

4295547฿%1.41498

TETHER

39.79$%0.16284

Ankara AÇIK 27°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • Tivi 6
  • Yaşam
  • Kene için bu iki aya dikkat: Peki nasıl önlem alınabilir?

Kene için bu iki aya dikkat: Peki nasıl önlem alınabilir?

Havaların ısınmasıyla birlikte Türkiye’de kene vakalarında ciddi artış gözlemleniyor. Özellikle Haziran ve Temmuz aylarında popülasyonu hızla artan keneler, “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” (KKKA) gibi hayati tehlike arz eden hastalıkların yayılmasına zemin hazırlıyor. Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Klinik Mikrobiyoloji Bilim Dalı Başkanı ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları (KLİMİK) Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Faruk Karakeçili, şu anda hastanelerinde 18 pozitif KKKA vakası olduğunu, 6 şüpheli hastanın ise sonuçlarının beklendiğini açıkladı.

Keneye Karşı Alınması Gereken Önlemler

Prof. Dr. Karakeçili, keneye karşı alınacak tedbirler hakkında önemli uyarılarda bulundu. “Haziran ve Temmuz aylarında kene popülasyonunda ciddi artış bekleniyor. Keneye maruz kalan vatandaşlar, mümkün olan en kısa sürede kenenin çıkarılması için sağlık kuruluşlarına başvurmalı. Hastaneye ulaşamayanlar ise mutlaka eldiven veya poşet gibi koruyucu ekipman kullanarak cımbızla keneyi hızlıca çıkarmalıdır” dedi.

Uzman ayrıca kırsal alanlarda kapalı giysiler giymenin önemine dikkat çekti. “Kapalı ayakkabı tercih edilmeli, pantolon paçaları çorap içine alınmalı. Keneler yerden vücudumuza yapışabilir, bu yüzden sık sık vücut kontrolü yapılmalı. Ayrıca eczanelerden keneye karşı kullanılabilen sprey ve ilaçlar temin edilebilir” ifadelerini kullandı.

Keklikler Keneye Karşı Doğal Koruyucu

ad826x90

Prof. Dr. Karakeçili, kekliklerin kene popülasyonunun kontrolünde önemli rol oynadığını belirtti ve keklik avcılığının yasaklanması gerektiğini vurguladı. “Keklikler, keneler için en büyük doğal düşmandır ve son yıllarda kene popülasyonunun artmasında keklik sayısındaki azalma etkili olmuştur” dedi.

Keneyle Karşılaşanlara Öneriler

Karakeçili, vatandaşlara kene ile karşılaştıklarında panik yapmamalarını ve mümkün olan en kısa sürede uygun yöntemlerle keneyi çıkarmalarını tavsiye etti. “Kene çıplak elle çıkarılmamalı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Keneler, sekiz bacağı olan ve sert kafa yapısına sahip canlılardır. Vatandaşlar, kene olup olmadığını bu özelliklere göre ayırt edebilir” diye konuştu.

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Gece boyunca rahat uyku için neler yapılabilir?

HIZLI YORUM YAP