DOLAR

40,9440$% 0,51

EURO

47,8001% 0,56

STERLİN

55,3910£% 0,60

GRAM ALTIN

4.385,51%0,12

ÇEYREK ALTIN

7.173,00%0,00

ONS

3.338,91%0,19

BİST100

10.981,66%0,47

BİTCOİN

฿%

TETHER

$%

Ankara AÇIK 24°
  • Adana
  • Adıyaman
  • Afyonkarahisar
  • Ağrı
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Çorum
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Gümüşhane
  • Hakkâri
  • Hatay
  • Isparta
  • Mersin
  • istanbul
  • izmir
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kırklareli
  • Kırşehir
  • Kocaeli
  • Konya
  • Kütahya
  • Malatya
  • Manisa
  • Kahramanmaraş
  • Mardin
  • Muğla
  • Muş
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Şanlıurfa
  • Uşak
  • Van
  • Yozgat
  • Zonguldak
  • Aksaray
  • Bayburt
  • Karaman
  • Kırıkkale
  • Batman
  • Şırnak
  • Bartın
  • Ardahan
  • Iğdır
  • Yalova
  • Karabük
  • Kilis
  • Osmaniye
  • Düzce
a
  • Tivi 6
  • Sağlık
  • Akdeniz Üniversitesi Akciğer Nakli Ruhsatını Aldı: Antalya’da Artık Akciğer Nakli Yapılacak

Akdeniz Üniversitesi Akciğer Nakli Ruhsatını Aldı: Antalya’da Artık Akciğer Nakli Yapılacak

Akdeniz Üniversitesi Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Merkezi, aldığı yeni ruhsatla akciğer naklini de gerçekleştirmeye başladı. Türkiye’nin önemli organ nakli merkezlerinden biri olan Antalya’daki bu merkez, Ankara ve İstanbul’un ardından akciğer nakli hizmeti sunan üçüncü kurum oldu. Böylece akciğer nakli için hastalar artık Antalya’da tedavi edilebilecek.

Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, “Organ nakli dendiğinde akla ilk olarak Akdeniz Üniversitesi geliyor. Üniversitemiz organ nakli felsefesiyle kurulmuş 50 yıl önce. Bunu her hücresine kadar sindirmiş, çalışan herkesin bu işin ne kadar ciddi ve kompleks bir işlem olduğunun farkında olup sahiplendiği bir üniversiteyiz” dedi.

Prof. Dr. Özkan, akciğer naklinin diğer organ nakillerinden farkını vurgulayarak, “Akciğer çünkü dışarı ile iştirakli bir organ. Kalpte, karaciğer, böbrekte, rahimde böyle değil. Ama akciğer direkt oksijen alıp vermemiz vesilesiyle dış ortamla çok yakın ilişkili, enfeksiyonlara açık bir organ. Bu nedenle çok yakından takip edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.

2025 yılında 126 böbrek, 29 karaciğer ve 10 kalp nakli yapıldığını belirten Özkan, organ bağışına dikkat çekerek, “Organ naklindeki en kritik nokta canlıdan verilen organ değil kadavradan verilen organ. Biz canlıda her şeyi kullanamıyoruz mesela. Kalbi kullanamıyoruz. Karaciğer, böbrekte sonuç olarak hastaya risk teşkil ediyor canlıda. Kadavra bulunmaz bir nimet aslına bakarsanız. Ölümü gerçekleşmiş insanlara kadavradan nakil diyoruz biz. Beyin ölümü gerçekleşmiş insanlar bunlar maalesef. Bu bağlamda onların tüm organları kullanılabilir. Kalp, kornea nakilleri için çok bekleyen insan var. Herkesi organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum. Organ verin can verin” çağrısında bulundu.

ad826x90

ad826x90
YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Sıradaki haber:

Van’da Cilt Beyazlatma Kremi Felakete Dönüştü

HIZLI YORUM YAP