41,3190$% 0,44
48,5003€% 0,70
56,0563£% 0,62
4.931,74%0,66
8.027,00%0,35
3.643,49%0,29
10.372,04%-0,10
4796917฿%0.79349
41.34$%-0.07527
Ticaret Bakanlığı, Kanada’ya yönelik su ürünleri ihracatında uygulanan kısıtlamaların resmen kaldırıldığını duyurdu. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kanada Gıda Denetim Kurumu (CFIA) ile yürütülen yoğun girişimler sonucunda, 8 Eylül 2025 itibarıyla söz konusu ürünlerin yasaklı statüsünün kaldırıldığı ve Kanada’ya yeniden ithalatına izin verildiği bildirildi.
Açıklamada, Gıda ve Tarım İhracatındaki Teknik Engellerin Aşılması (GATE) Projesi kapsamında yürütülen çalışmaların, özellikle levrek ve çipura ihracatındaki kısıtlamaların kaldırılmasında etkili olduğu vurgulandı. 1 Haziran 2023 tarihinde CFIA tarafından yayımlanan bildirimle Türkiye menşeli bazı su ürünlerinin Kanada’ya girişi durdurulmuş, cansız ve içi boşaltılmamış levrek ile çipura başta olmak üzere birçok ürünün ihracatı fiilen durma noktasına gelmişti.
Ticaret Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen yoğun diplomatik ve teknik girişimler sonucunda, söz konusu teknik engeller kaldırılarak ihracatçılar yeniden Kanada pazarına erişim sağlamaya başladı.
Bakanlık, ayrıca Filipinler ve Çin Halk Cumhuriyeti gibi hedef pazarlarda da teknik engellerin kaldırılmasına yönelik müzakerelerin GATE Projesi çerçevesinde devam edeceğini duyurdu. Bu kapsamda, Filipinler Genel Ticaret Heyeti ve Ekim ayında Çin ziyaretiyle, tavuk eti, kiraz, narenciye ve su ürünleri başta olmak üzere çeşitli ürünlerdeki ihracat engellerinin ortadan kaldırılması hedefleniyor.
Ticaret Bakanlığı, ihracatçılarının uluslararası pazarlara kesintisiz ve güvenli erişimini sağlamaya devam edeceğini belirterek, gıda ve tarım ürünleri ihracatında teknik engellerin kaldırılmasının, üreticilerin ve ihracatçıların rekabet gücünü artıracağına dikkat çekti.
Diyarbakır’da Operasyon: 34 Gözaltı, 18 Tutuklama
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.