41,2942$% 0,23
48,9336€% 0,44
56,4079£% 0,24
4.887,29%-0,10
8.131,00%-0,30
3.684,44%-0,15
11.164,53%-0,16
฿%
$%
İsrail yönetiminin, Suriye’ye birkaç hafta önce sunduğu yeni bir güvenlik anlaşması önerisini Şam yönetiminin henüz yanıtlamadığı öne sürüldü. Amerikan Axios haber sitesinin iddiasına göre, Suriye yönetimi karşı bir öneri hazırlamak için çalışmalarını sürdürüyor.
Suriye Dışişleri Bakanı Esad Hasan Şeybani’nin, Tel Aviv’in önerisini görüşmek üzere bugün İngiltere’nin başkenti Londra’da İsrail Stratejik İşleri Bakanı Ron Dermer ile bir araya gelmesi bekleniyor. Görüşmede ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack’ın da hazır bulunacağı kaydedildi.
Habere göre, İsrail’in önerisi kapsamında Golan Tepeleri civarındaki tampon bölge Suriye tarafına 2 kilometre genişletilecek. Bölge, A, B ve C olarak sınıflandırılacak ve her alan için hangi tür silahların konuşlandırılabileceği netleştirilecek. Tampon bölgeye yakın yerlerde Suriye askerleri ve ağır silahların konuşlandırılmasına izin verilmeyecek, ancak Suriye polisi ve iç güvenlik güçleri görev yapabilecek.
Ayrıca, Şam’ın güneybatısından Golan Tepeleri’ne kadar olan alan Suriye uçakları için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi planlanıyor. Bu şartların karşılığında İsrail, stratejik öneme sahip Cebel eş-Şeyh Dağı (Hermon Dağı) hariç, Aralık 2024’ten bu yana işgal ettiği bazı Suriye topraklarından kademeli çekilmeyi öneriyor.
İsrail’in stratejik hedefi
İsrail’in önerisinde temel ilkenin, Suriye üzerinden İran’a bir hava koridoru sağlamak olduğu ve bunun gelecekte olası İsrail-İran çatışmalarına olanak tanıyacağı belirtildi.
Suriye yönetiminin öneriye nasıl yanıt vereceği ve önümüzdeki günlerde yapılacak görüşmelerin sonucu uluslararası gözler tarafından yakından takip ediliyor.
Almanya Başbakanı: Putin, Avrupa güvenliğini somut şekilde tehdit ediyor