Alman makamları, nüfusunun yarısından fazlası 40 yaş üzeri olan ülkede, yeni jenerasyonun bulunmaması ya da insanların aile şirketini devam ettirmeye yönelmemesi nedeniyle birçok kârlı şirketin faaliyetlerine devam edemediğini bildirdi. Bunun üzerine harekete geçen Ticaret Bakanlığı, zaman bekleyen şirketlerle ilgili bilgi aldı.
Söz konusu ticari faaliyetlerin ve şirketlerin kıymetli bir kısmının öteki işletmelere devredileceğini ve durumun Almanya’ya ihracat gerçekleştiren ya da pazara girme fırsatı arayan Türk firmaları için kıymetli bir fırsat barındırdığını dikkate alan Bakanlık, oda ve borsalara hususla ilgili yazı göndererek iş dünyasını bilgilendirdi.
Devir bekleyen şirketler, Federal Almanya İktisat ve İklim Müdafaa Bakanlığı ile Almanya Sanayi ve Ticaret Odası uyumunda yürütülen ‘NEXXT-CHANGE’ data tabanına kaydedilirken, firmalara ait ayrıntılı bilgilere bu bilgi tabanından ulaşılmasının mümkün olduğu da bildirildi.
İNŞAAT, OTOMOTİV, BESİN FİRMALARI…
Ayrıca, Almanya’da devir bekleyen şirket sayısının 100 olduğu belirtildi. İnşaat, otomotiv, dokuma, bilişim, elektronik aksam, besin ve spor üzere çeşitli alanlarda faaliyet gösteren bu şirketlerin 20’sinin kıymetinin 500 bin ila 2,5 milyon avro olduğu, 23’ünün de 2,5 milyon avrodan daha bedelli olduğu öğrenildi.
Bu ortada, Almanya, firmaların devralınması konusunda finansman muhtaçlığını karşılamak ve finansal planlamanın gerçekleştirilmesini sağlamak için de dayanak verecek. Almanya Kalkınma Bankası (KfW Bank), projenin uygulayıcısı olarak devreye girecek.
TÜRKLERİN 100 BİN İŞLETMESİ 52 MİLYAR DOLAR CİRO YAPIYOR
Almanya’daki Türk işletmelerinin sayısı yaklaşık 100 bin civarında. Bu işletmeler, 52 milyar dolardan fazla ciro oluştururken, yaklaşık 500 bin şahsa de istihdam sağlıyor. Türkiye’nin 2021 yılı prestijiyle yurt dışına gerçekleştirdiği 44 milyar dolar bedelindeki toplam yurt dışı direkt yatırım stokunda Almanya, 2 milyar dolar ve yüzde 5 hisse ile 3’üncü sırada yer alıyor.
+ Yorum Yok
Yorum ekle