39,3937$% 0.45
45,7071€% 0.95
53,6213£% 0.8
4.321,19%-0,15
7.091,00%1,35
3.408,90%-0,61
9.329,53%0,19
4207933฿%1.23329
39.38$%-0.03665
Geçen yıl dalında 18-20 liraya satılan Bursa şeftalisinde bu yaz ciddi fiyat artışı bekleniyor. Hasadına henüz 15 gün olan ve tüccarlar tarafından dalında kilosu 50 liraya alınan Bursa şeftalisinin, yaz aylarında pazar ve marketlerde en az 100 liradan satılması öngörülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) 2025 yılı bitkisel üretim tahminlerine göre, şeftali üretiminde yüzde 32, nektarin veriminde ise yüzde 35 oranında düşüş bekleniyor. Zirai donun etkilerinin hissedildiği Bursa’nın önemli üretim merkezlerinden Gürsü ilçesinde ise verim kaybı yüzde 25-30 civarında.
Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, ilçede yaklaşık 5 dönüm arazide şeftali ve nektarin üretildiğini, yıllık ortalama 20 bin ton üretim yapılan Gürsü ovasında zirai donun büyük zarar verdiğini belirtti. İznik ve İnegöl gibi bölgelerde daha büyük kayıplar yaşandığına dikkat çeken Dönmez, “Dalından satışlar şu anda 45-50 lira arasında gerçekleşiyor. Ancak toplama, tekleme ve nakliye gibi maliyetler üzerine eklendiğinde fiyatlar çok daha yükselecek.” dedi.
Çiftçilerin yüksek fiyatlardan memnun olmasına rağmen 10-12 aya yayılan vade nedeniyle kazançlarının sınırlı olduğunu söyleyen Dönmez, “Geçen yıl dalında 18-20 lira olan şeftali, bazı çeşitlerde yaz ortasında 10 liraya kadar düşüyordu. Ancak bu yıl arz az olduğu için fiyatlarda düşüş beklenmiyor. Tüketici yaz boyunca yüksek fiyatla karşılaşabilir.” ifadelerini kullandı.
Dönmez, son dönemde işçi ücretleri ve diğer üretim girdilerinin yüzde 100’ü aşan oranlarda arttığını vurgulayarak, “Hem çiftçi hem de tüccar için maliyetler büyük yük oluşturuyor. Türkiye ve Avrupa’da şeftali üretiminde azalma fiyatları yukarı taşıyacak.” dedi.
“Kanserin çözümünü buldum” diyen Dr. Savan Günay ölü bulundu