Hazine ve Maliye Bakanlığı, mükelleflerin ödeyecekleri kurumlar vergisine yönelik yeni bir tebliğ yayımladı.
Bu düzenlemeye göre, mükelleflerin beyan ettikleri kazancın indirim ve istisnalar düşülmeden önceki tutarının en az yüzde 10’u kadar vergi ödemesi gerekecek.
2025 yılı ve sonrası için geçerli olacak bu asgari kurumlar vergisi, takvim yılına göre hesap dönemi olan mükelleflere uygulanacak. Yeni işe başlayan mükelleflerden 3 yıl boyunca asgari vergi alınmayacak. Mevcut yatırım teşvik belgeleri ise korunacak.
Yeni düzenlemeyle birlikte iştirak kazançları, emisyon primi, teknokent ve serbest bölge kazançları ile AR-GE indirimleri kapsam dışında tutuldu. Ayrıca, yatırım fonlarının gayrimenkul gelirleri asgari vergiye tabi olacakken, diğer istisna kapsamındaki gelirler bu vergiye tabi olmayacak.
Türkiye’deki büyük yatırımlardan elde edilecek kazançlar için artırımlı kurumlar vergisi oranları belirlendi. Reel sektör için bu oran yüzde 25, bankalar için yüzde 30, ihracat yapan firmalar için yüzde 20, halka açık şirketler için yüzde 23, imalatçılar için ise yüzde 24 olarak belirlendi. Kamu özel iş birliği projeleri kapsamında elde edilen kazançlar da yüzde 30 vergiye tabi tutulacak.
Fon ve ortaklıkların kazançları, 1 Ocak 2025’ten itibaren kar dağıtım şartına bağlandı. Gayrimenkul gelirlerinin yüzde 50’sinin dağıtılması gerektiği belirtildi.
Serbest bölgelerdeki üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar
Serbest bölgelerde yapılan üretim faaliyetlerinden elde edilen kazançlar yalnızca ihracat gelirleri için istisna kapsamına alınacak. İhracat kazançlarına uygulanan vergi oranı ise indirimli olacak.
Ayrıca, 1 Ocak 2023 itibarıyla yurt dışına sağlanan bazı hizmetlerden elde edilen kazançların Türkiye’ye transfer edilmesi şartı getirildi ve bu kazançların indirim oranı yüzde 50’den yüzde 80’e yükseltildi.
Yabancı şirketlerden elde edilen kar paylarının yüzde 50’sinin vergi istisnası kapsamına alınabilmesi için, bu kazançların Türkiye’ye transfer edilmesi gerektiği vurgulandı.
Katılım bankaları ve iştirakleri de belirli faaliyetleri dolayısıyla kurumlar vergisinden muaf tutuldu. Devir sonrası finansman giderlerinin indirim konusu yapılmasına da olanak sağlandı.
Yatırım teşvik belgesi kapsamındaki harcamalar için belirli şartlar altında vergi borçlarından terkin talep edilebilecek.
Bu düzenlemelerle birlikte, Türkiye’de ekonomik etkinliğin artırılması ve yatırım ortamının iyileştirilmesi hedefleniyor.
+ Yorum Yok
Yorum ekle