Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu; Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman ziyaretlerinin ardından Malatya’ya da bir ziyaret gerçekleştirdi.

Malatya’da bir basın açıklaması düzenleyen Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu, açıklamasının ardından Ticaret ve Sanayi Odası’nı, Esnaf ve Sanatkârlar Odası’nı ziyaret etti. Partimizin genişletilmiş il divan toplantısına katıldı.

Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu; “Depremin üzerinden 22 ay geçti. 35.680 bina hasar gördü, 27.500 bağımsız iş yeri ve ofis de kullanılamaz hale geldi Malatya’mızda. Şu anda 120.000 vatandaşımız konteynerlarda yaşamaya devam ediyor. Malatya’nın 133.000 bağımsız konuta ihtiyacı var ancak şu ana kadar teslim edildiği söylenen konut sayısı 19.751. Ama bunlar natamam henüz tamamlanmamış bitmemiş konutlar, kuraları çekiliyor sanki teslim edilmiş gibi gösteriliyor. 3.500 esnafımız 21 metrekarelik konteynerlarda var olma mücadelesi veriyorlar. TÜİK’in açıkladığı resmi rakamlara göre deprem sonrası Malatya’dan 102.620 kişi ikametgahını başka yerlere taşımış. Organize Sanayi Bölgesi Allah’a şükürler olsun ki depremde çok fazla zarar görmemiş. Çalışma Bakanlığı’nın verilerine göre de son derece ciddi bir istihdam kaybı var. Malatya’mızda özellikle organize sanayi bölgesinde acilen beyaz yakalı personeli ihtiyacı olduğu ifade ediliyor. Organize sanayi bölgemizdeki personel sorununu, üretim kapasitesini ve şehrimizin ihracatını olumsuz yönde etkileyen hamillerin behemehâl ortadan kaldırılması talep ediliyor. Depremin öncesinde 455.000.000 dolar olan ihracat 392.000.000 dolara düşmüş. 2024 yılına bakıldığında bu yılın ilk 9 ayında geçen yılın aynı dönemine göre %10 artışla 303.055.000 dolarlık da ihracat gerçekleşmiş. Bu rakamların hepsini ticaret odasında yapacağımız görüşmelerde yeniden ele alacağız”  dedi.

6 Şubat depreminden bugüne kadar Malatya’da kapatılan şirket sayısının 527 kurulan şirket sayısının da bunun çok üzerinde olduğunu belirten Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu; “Vatandaşlarımızın talepleri var, beklentileri var. Her türlü vergi ceza gecikme faizi ödeme süresi yani o mücbir sebepten kaynaklı durumun SGK ve Bağ-Kur ve prim ödemelerini, mücbir sebep üzerinden süresiz uzatılması isteniyor. Çünkü bunlar biliyorsunuz kamu alacakları ve sosyal güvenlik kurumlarının primleri. Vatandaşın canını kaybettiğini, malını kaybettiğini ve ticari faaliyetlerini doğru bir biçimde sürdüremeyeceğini düşünürsek devletin de burada bir vergi kaybını göze alması gerektiğinin altını çizmek istiyorum” dedi.

“Rezerv alan dışında kalan imarlı parsellerde yerinde dönüşüm için verilen 750.000 TL kredi ve 750.000 liralık hibe ki bu çok zor gerçekleşiyor. Ama buna rağmen beklentiyi ve ihtiyacı karşılamıyor” diyen Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu; “Deprem bölgesindeki vatandaşlarımızla görüştüğümüzde bunların en az toplam 2 buçuk milyon liraya çıkarılması talebini kamuoyunun huzurunda açıklıyorum. Küçük ve orta ölçekli işletmelerin daha hızlı bir biçimde ayağa kaldırılabilmesi için burada faizsiz ve uzun vadeli kredilerin yaşama geçirilmesi lazım. Burası aynı zamanda bir sanayi kenti, dolayısıyla buraya pozitif ayrımcılıkları uygulanması gerekiyor. Bölgedeki ticari faaliyetlerin yerine getirilebilmesi ve Malatya’ya yakışır hale ulaştırılabilmesi için de burada teşvik uygulamalarına ihtiyaç duyulduğu ifade ediliyor” diye ekledi.

Her türlü kamu borçlarını faizsiz olarak taksitlendirmek için 6183 sayılı amme alacakları kanunun tahsili usulü hakkındaki kanuna göre 50.000 TL ve üzeri borçlar için teminat istendiğini ifade eden Genel Başkanımız Sayın Müsavat Dervişoğlu; “Büyük depremler yaşamış ülkemizde ve Malatya’mızda iş yeri yıkılarak tüm sermayesini kaybetmiş firmaların teminat gösterebilmesi imkânsız hâle gelmiş. Dolayısıyla bu teminat şartının da ortadan kaldırılması isteniyor. Burası bir afet bölgesi dolayısıyla bu bölgede yapılması icap eden iş ve işlemlerin hızlıca yerine getirilmesi lazım. Ben bu 2 günlük gezimde gördüm ki vatandaş beklentilerine karşılık bulamıyor. Konteyner kentlere olan hizmet de ziyadesiyle azalmış. Bazı yerlerde bu kuyu suyu kullanıldığı için insan sağlığını tehdit eden birtakım hastalıkların da olabileceği ifade ediliyor Türkiye Büyük Millet Meclisi kürsüsünden bunları ifade edeceğiz hem de bu zamana kadar nasıl yaptıysak kamuoyunun huzuruna her çıktığımızda deprem bölgesinin ve Malatya’nın sorunlarını kamuoyuyla paylaşacağız. Çözümü noktasında da önemli katkılar sağlamaya gayret sarf edeceğiz. Yalnız başıma gelmedim. Çok sayıda genel başkan yardımcımız ve milletvekili arkadaşlarımız var. Başta il başkanımız Serdar Bey olmak üzere Malatya il teşkilatımızda bizden sevgisini esirgemeyen ilçe başkanlarımızdan ve teşkilat mensuplarımızdan Allah razı olsun diyorum. Hüsnükabulleri, kadirşinaslıkları, misafirperverlikleri için de teşekkür ediyorum”  dedi.

Daha Fazlası

+ Yorum Yok

Yorum ekle