41,3035$% 0,23
48,9240€% 0,43
56,3958£% 0,24
4.882,63%-0,20
8.133,00%-0,44
3.677,31%-0,34
11.197,26%0,13
฿%
$%
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, A Haber ve A Para ortak yayınında ekonomiye dair önemli açıklamalarda bulundu. Şimşek, yıl sonu itibarıyla manşet enflasyonun yüzde 30’un altına düşeceğine inandıklarını belirterek, “Senenin sonunda bütçe açığının yüzde 3,5 civarında, cari açığın ise yüzde 1,5’in altında olmasını bekliyoruz” dedi.
Enflasyonun Yüksek Olmasının Nedeni Geçmiş Uygulamalar
Şimşek, vatandaşların enflasyon konusundaki hassasiyetine değinerek, “Niye enflasyon yüzde 30’un üzerinde? Çünkü kira ve eğitim gibi bazı kalemlerde geçmişteki uygulamaları serbest bıraktık. Bu nedenle bir uyarlama süreci yaşanıyor” ifadelerini kullandı. Ağustos ayında manşet enflasyonun yüzde 33, kira artışının yüzde 74 ve eğitim fiyatlarındaki artışın yüzde 61 olduğunu aktaran Şimşek, bu kalemlerde normalleşmenin gerçekleşeceğini vurguladı.
Savunma Sanayisi İhracatında Türkiye İlk 10’a Girecek
Bakan, Türkiye’nin savunma sanayisindeki ihracat potansiyeline de dikkat çekti. Şimşek, “Halen devam eden 1400’e yakın projenin değeri 100 milyar doların üzerinde. Bu yıl Türkiye, küresel savunma sanayisi ihracatında büyük olasılıkla ilk 10’a girecek” dedi.
Programın İkinci ve Üçüncü Evresi
Şimşek, ekonomi programının ikinci evresinin dezenflasyon ve şoklara karşı dayanıklılığı artırmayı kapsadığını belirterek, “Bu evre 1-1,5 yıl sürecek. Yıl sonunda ikinci evreyi geride bırakmış olacağız. Cari açıda yapısal iyileşme ve rezerv yeterliliğini sağladık, büyüme makul seviyede ve işsizlik yüzde 8-8,5 arasında” ifadelerini kullandı.
Üçüncü evrenin ise 2026’da başlayıp 2027’nin ilk yarısında tamamlanacağını belirten Şimşek, bu aşamanın yapısal reformlar ve enflasyonun hissedilir ölçüde düştüğü bir ekonomik ekosisteme geçişi kapsadığını aktardı.
Risk Primi Son 5 Yılın En Düşük Düzeyinde
Şimşek, “Ülkenin risk primi 244 ile son 5 yılın en düşük seviyesinde. Tüm iç ve dış şoklara rağmen enflasyon düşmeye devam ediyor” diyerek, Türkiye’nin mali disiplin ve ekonomik program çerçevesinde rayında olduğunu vurguladı.
Suriye, ABD ve Ürdün’den Süveyda İçin Kritik Anlaşma