38,7386$% -0.13
43,5651€% 0.25
51,6898£% 0.02
3.972,73%-1,98
6.569,00%-1,99
3.196,97%-1,62
9.748,68%0,50
฿%
$%
Bugün günlerden 13 Mayıs…
Bugün, Türk milletinin tarihinde ve yüreğinde en özel günlerden biridir!
Bugün, nice destanlara ve milletlere can veren bu kadim dilin kutlu bayramıdır. Bu bayram bir Türk’ün geçmişine, bugününe ve geleceğine tüm benliğiyle sahip çıkma iradesine en güzel örnektir!
Peki bu bayram neden mi önemli?
1277’de Anadolu’nun bereketli topraklarında hüküm süren Karamanoğlu Mehmet Bey, bugün hâlâ kulaklarda gururla çınlayan bir fermanda bulundu:
“Şimden gerü hiç kimesne kapuda Türkçeden gayrı dil söylemeye.” (Bundan sonra sarayda Türkçeden başka dil konuşulmayacak.)
Karamanoğlu Mehmet Bey, bunu söylerken yalnızca Türkçe’nin değerini değil, milletin kendi öz kimliğine sahip çıkmasının en doğru yollarından biri olduğunu haykırdı. Çünkü o dönem resmi dil ağırlıklı olarak Arapça ve Farsça iken Türkçe, adeta halkın diliydi.
Onun çaktığı kıvılcımı 20. yüzyılda başlattığı dil devrimiyle Mustafa Kemal Atatürk alevlendirdi. Karamanoğlu Mehmet Bey’in anlamlı fermanına ithafen ise 13 Mayıs günü Türk Dil Bayramı olarak kabul edildi.
1932 yılında Atatürk’ün emriyle kurulan Türk Dili Tetkik Cemiyeti (bugünkü Türk Dil Kurumu) ‘nin ise amacı dilimizdeki yabancı unsurları ayıklamak ve Türkçeyi sadeleştirerek özellikle bilim ve sanat alanlarında daha kullanılır hale getirmekti.
Türk Dil Bayramı, Türk milletinin ortak kimliği olan Türkçeye sahip çıkmanın ve onu yaşatmanın simgesi haline gelmiştir. Bir milleti, yalnızca ordusu değil; dili ve kültürü de yaşatır. Dilimiz binlerce yıllık tarihimizin taşıyıcısıdır ve biz ne kadar sahip çıkarsak, o da bizi o kadar yaşatır.
Türkçe’ye ne kadar sahip çıkıyoruz?
Özellikle de sosyal medyanın bu kadar çok hayatın bir parçası olan günümüzde dilimiz, belki de tarihte hiç olmadığı kadar anlam verilemez ciddi bir sınavdan geçiyor.
Farkında değiliz:
Türkçe cümlelerin arasına bilinçli sıkıştırılan yabancı kelimeler…
Türkçe’yi özensizce yazma alışkanlığı…
Çoğunlukla İngilizce tabelalı mağazalar…
Anlayacağınız, günlük konuşmalarda “cool” görünmek uğruna Türkçeyi gölgeliyoruz.
Unutuyoruz:
Dil, bir milletin hafızasıdır.
Bizim hafızamızda;
Dede Korkut’un öğütleri…
Yunus Emre’nin görünenden ziyade gizlenenleri…
Karacaoğlan’ın yakarışları…
Mustafa Kemal Atatürk’ün dil ikazları…
var!
Türkçeyi doğru ve güzel konuşmak,
İmla kurallarına dikkat etmek,
Yabancı kelimeler yerine Türkçelerini kullanmak,
Genç kuşakları dijital yozlaşmadan korumak için bilinç oluşturmak
İsteyince hiç de zor değil!
Kutlu olsun Türk Dil Bayramımız. Yaşasın Türkçemiz!
Gamze KÖKSAL
Türk mitolojisinde bulut: Gök Tanrı’nın nefesi, göğün Türkçe’si