İsrail, Gazze’de elektrik dağıtımını keserek bölgedeki ablukayı ağırlaştırdı! | Tivi 6Tivi 6

18 March 2025 - 23:16

İsrail, Gazze’de elektrik dağıtımını keserek bölgedeki ablukayı ağırlaştırdı!

İsrail, Gazze’de elektrik dağıtımını keserek bölgedeki ablukayı ağırlaştırdı!
Son Güncelleme :

10 Mart 2025 - 16:56

İsrail, ateşkes anlaşmasının ikinci aşamasına geçmeyi reddetmesinin ardından Gazze’ye elektrik tedarikini de durdurdu.

Gazze Elektrik Dağıtım Şirketi sözcüsü Muhammed Thabet yerel El-Aksa, radyo kanalına yaptığı açıklamada, İsrail’in Gazze’deki elektriği kestiğini doğrularken, “İsrail işgalinin elektriği kesmesi, Gazze’de sağlık ve çevre felaketi yaratma tehdidi oluşturuyor” dedi.

İsrail, dün Gazze’ye elektrik tedarikini keserek Gazze’ye uygulanan ablukayı daha da ağırlaştırdı. BM Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail’in bu hareketinin bir “soykırım alarmı” anlamına geldiğini belirterek, elektrik olmadan bölge sakinleri için temiz suya erişimin mümkün olmadığını belirtti.

Gazze’de ateşkesin birinci aşamasının geçen hafta sona ermesinin ardından, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, kalıcı ateşkese yönelik önerisinin “Hamas’ın şartlarının tamamen kabul edilemez” olduğunu söylemişti. İsrail, 19 Ocak’ta yürürlüğe giren ateşkes kapsamında planlananın aksine, ikinci aşamaya geçmek yerine birinci aşamanın uzatılmasını öneriyor. Hamas, bu yaklaşıma karşı İsrail’in ateşkes şartlarına uymasını talep ederken, arabuluculardan ikinci aşama için derhal müzakerelere başlanmasını talep ediyor.

İkinci aşama, kalan esirlerin serbest bırakılması ve İsrail’in Gazze’den çekilmesini zorunlu kılarken, birinci aşama İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesini gerektirmiyor. Hamas’ın elinde 59 İsrailli esir kaldığı ve bu esirlerden 24’ünün hala hayatta olduğu tahmin ediliyor.

Geçen hafta birinci aşamanın sonlanmasının ardından, İsrail Gazze’ye insani yardım girişini durdurdu.

 

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.