Kızıldeniz’de ürpertici keşif! | Tivi 6Tivi 6

22 Şubat 2025 - 16:35

Kızıldeniz’de ürpertici keşif!

Kızıldeniz’de ürpertici keşif!
Son Güncelleme :

22 Şubat 2025 - 10:44

Kızıldeniz’in derinliklerini araştıran bilim insanları deniz tabanında doğal ölüm tuzakları keşfetti. Akaba Körfezi’nin 4 bin fit altında, normal deniz suyundan 10 kat daha tuzlu ve oksijen eksikliği olan tuzlu su havuzları ölüm tuzağı olarak adlandırılıyor. Çünkü içeriye giren tüm canlıları öldürüyor.

Araştırmacılar bu aşırı tuzlu ortamların, özellikle yaşamın ilk ortaya çıktığı derin denizde, erken Dünya’nın zorlu koşullarını taklit ettiğini ileri sürüyor.

Araştırmacılar, bu havuzların Kızıldeniz’in bilinen coğrafi aralığını genişlettiğini, bölgesel iklim ve tektonik olayların tortul sinyalleri için eşsiz bir koruma ortamı sunduğunu söylüyor.

Bölge, Mısır’ın Sina Yarımadası’nı Suudi Arabistan’dan ayıran Kızıldeniz’in uzun bir şeridi ve bazı uzmanlar Musa’nın İsrailoğullarını götürürken suları ayırdığı yerin burası olduğuna inanıyor.

Bunun nedeni, Akaba Körfezi’nin Kızıldeniz’in diğer bölgelerinden daha derin ve geniş olması; bu da Çıkış Kitabı’ndaki Musa hikayesiyle örtüşüyor. İncil ayrıca İsraillilerin denize ulaşmadan önce vahşi doğada nasıl seyahat ettiklerini anlatır ve Akaba yakınlarındaki bazı rotalar bu tanıma da uyuyor.

Purkis konuya ilişkin Live Science’a şunları söyledi:

– Şu anki anlayışımıza göre yaşam Dünya’da derin denizde, neredeyse kesinlikle oksijensiz – anoksik – koşullarda ortaya çıktı.

Bulgular şimdilik, son 1.000 yıldaki hava olaylarının bir resmini çizerek, yağmurdan kaynaklanan büyük sellerin ‘yaklaşık her 25 yılda bir, tsunamilerin ise yaklaşık her 100 yılda bir meydana geldiğini’ gösteriyor.

YORUM YAP

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.