Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK ) Ekonomik Güven Endeksi verilerini açıkladı. TÜİK’ten yapılan açıklamaya göre Ekonomik Güven Endeksi 2022 yılının son ayında yüzde 0,7 oranında büyüyerek 97, 6 seviyesine ulaştı. 

TÜİK, aralık ayına ilişkin Ekonomik Güven Endeksi verilerini  açıkladı. Buna göre; kasım ayında 96,9 seviyesindeki Ekonomik Güven Endeksi, aralıkta yüzde 0,7 artışla 97,6 oldu. Açıklanan büyümenin verilerinin 100 değerinden küçük olması uzmanlar tarafından ülkemizin ekonomik durumunun göstergesi olarak değerlendirildi.

 

TÜİK tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi Bileşenlerinin verileri ise şu şekilde;

  • Reel Kesim (imalat sanayii) Güven Endeksi aralık ayında yüzde 0,3 oranında artarak 101,6 değerini,
  • Hizmet Sektörü Güven Endeksi yüzde 1,7 oranında artarak 120,1 değerini,
  • Perakende Ticaret Sektörü Güven Endeksi yüzde 4,5 oranında artarak 127,5 değerini,
  • İnşaat Sektörü Güven Endeksi yüzde 1,2 oranında artarak 92,6 oldu,
  • Tüketici Güven Endeksi ise yüzde 1,3 oranında azalarak 75,6 değerini aldı.

TÜİK tarafından açıklanan verilerde Perakende Ticaret Sektörünün güven endeksinin yüzde 127,5 olmasına rağmen Tüketici Güven Endeksi’nin yüzde 1,3 oranında azalara 75,6’ya düşmesi dikkat çekti. Özellikle son dönemlerde artan pahalılık nedeni ile alım gücünün düşük olması ve fahiş fiyat uygulamasının bu oranlarda etkili olduğu ifade ediliyor.

Ekonomik Güven Endeksi Nedir?

Ekonomik güven endeksi, tüketici ve üreticilerin genel ekonomik duruma ilişkin değerlendirme, beklenti ve eğilimlerini özetleyen bir bileşik endekstir. Endeks, mevsim etkilerinden arındırılmış tüketici güven endeksi, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörleri güven endekslerinin alt endekslerinin ağırlıklandırılarak birleştirilmesinden oluşuyor.

Ekonomik güven endeksi hesaplamasında, her bir sektörün ağırlığı o sektörün normalleştirilmiş alt endekslerine eşit dağıtılarak uygulanırken, güven endekslerine doğrudan uygulanmıyor. Bu kapsamda tüketici, reel kesim, hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektörlerine ait toplam 20 alt endeks hesaplamada kullanılıyor.

Ekonomik güven endeksinin hesaplamasında kullanılan alt endeksler her ayın ilk iki haftasında derlenen veriler kullanılarak hesaplanıyor.

Ekonomik güven endeksinin 100’den büyük olması genel ekonomik duruma ilişkin iyimserliği, 100’den küçük olması ise genel ekonomik duruma ilişkin kötümserliği göstermektedir.

Daha Fazlası

+ Yorum Yok

Yorum ekle