Andız pekmezi, ülkemizde Doğu Akdeniz bölgesinde Mersin ve Doğu Anadolu Bölgesinde Kahramanmaraş’ın Andırın ilçesinde yaygın olarak üretilmektedir. Öteki pekmezlere kıyasla daha sert ve acı bir tadı bulunmaktadır. Ekim ve Kasım aylarında hasat edilerek üretilmeye başlayan andız pekmezi, içerdiği vitamin ve minerallerle ilaç niyetine içilmektedir. İmali epey zahmetli olan pekmez, mahallî halk tarafından büyük bir itinayla üretilmektedir. 

Anadolu’nun birçok yerinde yaygın olarak kullanılan farklı mahsullerden elde edilen pekmezler, her türlü hastalığa karşı korunmak için hazırlanan doğal antibiyotiklerdir. Anadolu insanı bilhassa kış aylarında her sabah bir kaşık pekmez yiyerek soğuğa karşı kendilerini korurlar. Yararları saymakla bitmeyen pekmezlerin en dikkat alımlı ve yararlısı olan andız pekmezinin her gün bir kaşık tüketildiğinde sıhhate olan yararları şu haldedir.

  • Sağlıklı olan her besinde aranan en değerli özellik olarak antioksidandır. Antioksidan özelliği sayesinde bedeni toksinlerden arındırarak zehirlenmelere karşı korur.

  • Grip ve nezle üzere soğuk algınlığına karşı kollayıcıdır.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklara karşı direnci arttırır.

  • Kan deveranının nizamlı çalışmasını sağlayarak kalp ve damar hastalıklarına karşı kollayıcıdır.

  • Saç dökülmesine karşı düzgün gelir ve saçların daha sağlıklı uzamasına yardımcı olur.

  • Sindirim sistemini düzenler ve buna bağlı olarak da bağırsak rahatsızlıklarına karşı güzel gelir.

  • İltihapların kurumasını sağlayarak iltihaba bağlı ağrıları ve hastalıklara yeterli gelir.

  • Bağışıklık sisteminin zayıf olmasından kaynaklı ağızlarda oluşan yaraların güzelleşmesine yardımcı olur.

  • Şiddetli ve kesilmeyen öksürüğü geçirir.

  • Sigara ve alkol tüketen şahısların akciğer ve karaciğerin meydana gelen toksin ve yağlanmaların önüne geçer. 

  • Balgam sökücüdür.

  • Hamile bayanlarda, bebeğin anne karnında büyümesine bağlı olarak bağırsaklara yapılan baskı, şişkinlik ve gaz oluşumuna neden olur. Tertipli olarak tüketildiğinde gaz oluşumunun önüne geçer.

  • Antioksidan özelliği sayesinde kanser hücrelerinin bedende yayılmasına pürüz olur

  • Akciğeri toksinlerden arındırır. 

  • Dalak ve karaciğerin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

  • Egzama, kaşıntı üzere cilt sorunlarının geçmesine yardımcı olur.

  • Cilt hücrelerinin yenileyerek yaşlanmaları geciktirir.

İçerisinde rastgele bir tatlandırıcı ve katkı unsuru eklenmeden yapılan pekmezler, mutfakların en sağlıklı ve doğal eserleri olarak tüketilir. Tatlılara doğal tatlandırıcı olarak eklenirken, doğal öksürük şurubu olarak kullanılmaktadır. Ayrıyeten tahin yahut yoğura karıştırılarak tüketmek hem günlük şeker gereksinimini karşılar hem de sağlıklı bir atıştırmalık olur. Ayrıyeten salata ve yemeklere farklı bir aroma katmak için de andız pekmezi ilave ek edilebilir. 

Piyasada farklı markaların ürettiği andız pekmezinin gerçek olanı Mersin Toroslar’da üretilen ve Şanlıurfa’da üretilendir. Andız pekmezi rast gele alınmaması gerekir. İçerisinde kollayıcı unsur yahut şeker ekli pekmezler sağlıklı olmadığı üzere ziyanlıdır. 

Hakiki andız pekmezini temin etmek için online olarak alınabilir. Eczane ve aktarlarda da bulunan pekmezin kilogramı takribi 45-50 TL civarındadır.

1 çorba kaşığı andız pekmezi 60 kalori kadardır. Her sabah tertipli olarak içildiğinde bedenin gereksinimi olan potasyum, magnezyum, protein, E vitamini, B3 ve B6 vitamin gereksiniminin bir kısmını karşılamaktadır. Ayrıyeten sütte bulunan kalsiyumun tam 3 katına sahip olduğundan kemik gelişimine çok yararlıdır. 

Daha Fazlası

+ Yorum Yok

Yorum ekle